sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Ion Gheorghita

Ion Gheorghița
03.04.1939 - 28.11.1991
Poetul s-a nascut pe 3 aprilie 1939 in satul Larga, judetul Cernauti. Dupa absolvirea Universitatii din Cernauti, a lucrat redactor la ziarul „Zorile Bucovinei”, redactor la revista „Moldova”, redactor-sef al Colegiului de traducere al USM. A semnat mai multe volume de versuri, majoritatea dintre care pentru copii, dar si dramaturgie, si publicistica.
Pe 3 aprilie 2009 poetul ar fi împlinit 70 de ani și cu aceasta ocazia în Sala cu Cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova a fost organizata o ceremonie de comemorare la care au luat cuvântul mai multi oameni de litere: acad. Mihai Cimpoi, Arcadie Suceveanu, Dumitru Matcovschi, Elena Vatamanu-Curecheru, Haralambie Moraru, Vasile Tarateanu, Dumitru Apetri, Sergiu Nuca, Valeriu Nazar, Lucia Gheorghita, soția regretatului scriitor, s.a. S-a vorbit în contradictoriu, dar toti cei care au luat cuvântul au accentuat meritele lui Ion Gheorghiță în anii mișcării de eliberare si renaștere naționala.
Cu ocazia aniversarii, a fost editat volumul selectiv de versuri „Întemeierea frunzelor”, selecție și prefața de acad. Mihai Cimpoi. In prefața cărții, președintele Uniunii Scriitorilor menționează, intre altele, ca Ion Gheorghiță „a fost un spirit rector al reînnoirilor in perioada Renașterii basarabene, făcând sa fie promovat adevărul despre noi, cei de la „marginea câmpiei” romane”.
Poetul martir Ion Gheorghița a fost asasinat de persoane necunoscute la 28 noiembrie 1991.

Un comentariu:

Olguţa Focşa/ Tătăresti spunea...

As avea o propunere ca sa incepem concret cu ceva:
sa adunam semnaturi pentru Re-Unirea cu România. Asa cum am facut prin 1988- 1989 când s-au adunat sute de mii de semnaturi pentru revenirea la alfabetul latin. Si s-a reusit ! Si acum putem incepe aceasta campanie populara de strângere de semnaturi peste tot: la birou, magazine, in sate, la biserica, in licee, etc. Printr-o semnatura, fiecare persoana va constientiza mai adânc responsabilitatea noastra fata de generatiile viitoare ! Apoi listele se pot transmite la Forul Democrat al Românilor din RM . Ca sa fie o continuare a Apelului acestui For din 16 Mai 2011 când 44 de personalitati au semnat acest Manifest istoric PRo-Re-Unire !
Deci, la munca ! Sa facem ceva concret !

textul Apelului:
http://ziar.jurnal.md/2011/08/26/petru-bogatu-cel-de-al-20-lea-an-de-independenta-poate-fi-ultimul/

Petru Bogatu:
“Dacă ne dezmeticim, 2011 ar putea fi ultimul an al iluziei că putem reveni la normalitate prin aderarea la UE. Cuvintele „integrare europeană” sună frumos, bineînăţeles, dar ele indică astăzi un drum ce pare tot mai lunga şi făr de sfârşit. Nu ne mai „reîntâlnim cu România în Europa”. O luăm pe scurtătură. Ne întâlnim cu Europa în hotarele României. Şi punctum !”